понеделник, 12 ноември 2012 г.

"Храм на пропорциите" - Христо Михайлов



Съчетание на изкуство и древно знание в изложбата на Христо Михайлов „Храм на пропорциите“

Художникът ще представи творби, вдъхновени от най-древното златно съкровище в света, открито във Варненския некропол

На 6 ноември от 18:30 часа в арт галерия „Жорж Папазов“ в Пловдив се открива изложбата на художника Христо Михайлов „Храм на пропорциите“. Творбите в експозицията съчетават жанровете живопис и скулптура и материалите акрил, бронз и месинг. 


Христо Михайлов се вдъхновява от най-старото златно съкровище в света – открито през 70-те години на миналия век във Варненския некропол. Но не златото е най-ценното, нито фактът, че това са първите открити от археолозите златни украшения, направени от човешка ръка. Христо Михайлов, съвместно с Христо Смоленов откриват нещо много по-значимо, което поставя редица въпроси пред учените от цял свят – всички предмети съчетават в себе си пропорции, непознати преди 7 хил. години, когато са изработени украшенията. Според изследователите предметите от съкровището са служели за мерна единица и еталонни дължини и са открити в много забележителности като пирамидите в Египет, Стоун Хейндж и други. Сред закономерностите и пропорциите в предметите от Варна са и числото на Фибоначи и числото Пи. 


Мистериите и математическите загадки са едно от вдъхновенията на художника Христо Михайлов. Във всичките му творби от експозицията „Храм на пропорциите“ се откриват препратки към древно знание, езотерика, вплитане на различни символи, закодирани пропорции, съотношения и вселенски закони.
Христо Михайлов ще представи и инсталация, изградена на база на пропорциите, открити в съкровището от Варненския некропол.  

Гергана Костадинова и Ваня Атанасова
 Повече за Христо Михайлов:

Христо Михайлов е художник, самурай, тамплиер, езотерик. Той е роден в Балчик, израства в Казанлък. Завършил е Националната художествена академия „Николай Павлович” през 1989 г. Живее и работи в София. Член е на "Секция 13" към СБХ. Семеен, има един син.
Работи в различни области - скулптура, приложно изкуство, живопис, графика и концептуално изкуство, където e един от първите в страната, използващ възможностите на лазерите и холограмите за пресъздаване на художествени образи. Проявява се като илюстратор и дизайнер, прави авторски колекции бижута. Използва всякакви материали - дърво, камък, метал, стъкло, маслени, гвашови, витражни и флуоресцентни бои, въже, звук, лазер, холограма, музика и ефектно осветление. 


Негови картини и пластики са притежание на колекционери и галерии във Франция, Германия, Холандия, Белгия, Италия, Люксенбург, Англия, Русия, Турция, Япония, САЩ и Канада. В творческата биография на Христо Михайлов има над 100 изложби у нас и в чужбина.  


В живота му освен изкуството има и една друга любов - айкидо. Христо Михайлов започва да се занимава с бойни изкуства през 1976 г., като минава през школите на киокушин-кай карате и таекуондо, у-шу и тай-чи чуан, докато през 1987 г. открива призванието си в Айкидо. В момента е носител на 5-ти дан. Участва в създаването на Българска Айкидо Федерация (БАФ), както и на много клубове в цялата страна. 

текст: Гергана Костадинова 




На откриването авторът беше представен от Юлиян Райчев, изкуствовед и преподавател ЮЗУ "Неофит Рилски":


                                           “Храм на пропорциите”
                        Самостоятелна изложба на Христо Михайлов
                        Галерия “Жорж Папазов” Пловдив, 06.11.2012

Самостоятелната изложба на Христо Михайлов ни въвежда в свят, улавящ вселенската хармония и изразяващ взаимодействащите божествени стихии.

Чрез силата на изкуството, авторът ни разкрива пропорциите на древното познание и сакралната същност на художествената форма, изразена в скулптурата и абстрактната живопис.


Творческите постижения на Христо Михайлов утвърждават впечатлението и увереността на един оригинален авторски подход и дълбокосъдържателен стил.
Художествено-образния език на творбите изразява неговата многостранна творческа натура. Той притежава изключителен усет в процеса на сътворението на художествения образ, като израз на задълбочено личностно светоусещане. Творбите въплъщават силата на духа, идеята за вътрешна свобода и творческо уединение.
Христо Михайлов материализира формата и прикрепва тайнственото познание. Той се докосва до посланието, идещо от древността и отправено към вечността, послание на висшия вселенски разум.


Силата, която струи от творбите е в единение с енергетичните пластове, образуващи абстрактни формули, в чиято същност е инсталиран живот. Творбите ни подтикват да почувстваме  хармонията и  единството между земно и божествено, да усетим пламтящата свобода на духа.

   Изложбата е насочена към една много актуална за времето тема:

Темата за храма - пътя към духовното усъвършенстване, и темата за пропорциите като средство, чрез което изграденият храм поглъща вселенската сила и докосва човека, дава му сила и стремежи в неговия земен път.

Концептуалното изкуство на Христо Михайлов е израз на задълбочено изследване на формите в процеса на художественото сътворение и свободата на творческия изказ. Авторът изгражда оригинална по своята същност авторска техника или т.нар. висяща скулптура, съчетаваща триизмерна пластика, която е органически свързана с поместената скулптирана камбана. Камбаненият звън на всяка от скулптурите носи специфичния енергиен заряд и допълва посланието, изразено чрез пластичната структура. Наред с висящата пластика, изключително съдържателни са малките пластики, чието разположение образуваща сложна геометрична верига, привнесена от пропорциите на антични паметници и сякаш за миг се пренасяме в едно сакрално пространство, което провокира в нас усещането за прелом на духовното начало, на оптимизма и благородството в човека. 


     “И за миг напуснах сивото ежедневие,
     наблюдавайки лабиринта от хармонични форми.
     Пред мен се разтвориха врати, и аз поех
     по пътя на спиритуалното усъвършенстване.
     Докоснах се до тъкънта, до тази невидима материя
     която прави връзка между минало и бъдеще.
     И изкачвах стъпълата към духовните измерения.
     Усетих трептенията на отворения път във времето
     чрез който визуално се пренасяме до непознати мигове от историята.
     Ключът е в нас, и оттук нататък, поемаме пътя чрез магическата сила на    
     изкуството. “

         07/11/2012                                                     Юлиян Райчев

На откриването във връзка с кончината на патриарх Максим беше прочетено слово от Ордена на Рицарите Тамплиери, което накратко проследяваше отческата дейност и служение на българския Патриарх - засвидетелствана почит към Негово Светейшество.


Артистът Златко Павлов прочете "Притча за звъна", написана от автора на изложбата Христо Михайлов. 



След официалния протокол, на когото присъстваха приятели от цялата страна, гостите имаха възможност на чаша вино да разговарят до късно в Храма на изкуството и да си тръгнат, отнасяйки със себе си онази светлина, която може да ни даде само истинският творец.



---------------------------------------------------------------------------------------

Ина Мирчева




Няма коментари:

Публикуване на коментар