сряда, 14 ноември 2012 г.

Приказките на Ангел Василев

Юбилейна изложба на художника в галерия "Жорж Папазов", Пловдив


Приказките на Ангел Василев
◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Жорж Папазов” представя

Ангел Василев

Юбилейна изложба живопис

По повод 65-годишнината на художника

Откриване: 30.10.2012 от 18.30 ч.,
Бул. „Шести септември” 152, Легис център

Изложбата продължава до 20 ноември 2012.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Наричат картините на Ангел Василев „приказки” заради умението на художника да разказва. „Приказка за хляба”, например отправя към житийната икона. В центъра е Богородица с младенеца (в някои от репликите – майка с дете), около масата – трима мъже в трите възрасти на човека. Девет по-малки изображения рисуват пътя на хляба – от сеитбата до тържественото благославяне на трапезата. И цялата тази битийно-библейска обредност – осветявана от слънцето в ляво и огрявана от луната  в дясно.

В „Голгота” Христос е разпънат на кръст със силует на риба-кораб върху фона на пъстри български черги. Разпятието е връх от пирамида, чиито основи се крепят на човешката суета и онази простота, близка до ожесточението, но смекчена от шеговития поглед на автора.

В каталога на Ангел Василев можем още на първите страници да намерим много точен цитат от Янис Митракас (носител на титлата Архонт и иконописец на Вселенската патриаршия) за творчеството на художника: „Произведенията на Ангел Василев не следват устрема на човека към Бога, но имат божествена сила, която те превръщат в човешка енергия, за да придобият нови измерения. Те предизвикват размисъл, а смешното им представяне се превръща в радост, която лъха от картините.”

Бликаща най-вече е радостта в картините, посветени с толкова любов на Пловдив. В безбрежната синева на изобразителните повести  се носят летателни балони и дирижабли, бръмчат вертолети, спускат се над града парашутисти, реят се хвърчила. Калканите на сградите се красят от рекламни пана: „Molle”, “Café Odeon”, “Paris”, “Hotel Imperial” с шрифтове от доброто старо време, когато франтовете са носили по модата раирани костюми с папионки и бутониери, дамите - капели и чадърчета, а коминочистачите са били на висока почит.

Изкушеният зрител може с часове да се вглежда в драмите зад прозорците на хотелски стаи и на къщи с еркери, по чиито покриви лениво се разхождат котки или подскачат хванати натясно любовници. Каква суматоха, каква празнична глъч, в дъното на която, обикновено под някой простор с фино бельо, седи срещу статив художникът и рисува целия този кипящ от живот и нажежен от страсти свят. Винаги на фона на някой сантиментален градски романс, идещ от изписаната от „Туркони” латерна.

Цели цикли са посветени на „Моя град”, „Нежността”, „Мечтата”,  „Площада”, „Уличните музиканти”, „Трите грации”, „Българската мадона”, „Танца” или „Саломе”, упоритите „Ухажори” понякога с файтон, но дори и без, „Улицата” с пъстри кафенета като от картичките, изпращани Par Avion от Париж и Виена.

Преминал през школата на иконописта и през университета на самия живот, Ангел Василев избира прецизната акрилна техника върху фино платно, където всеки детайл и стилизация на образите и предметите говори.

Картини, изпълнени с носталгия към една отминала във времето епоха, но и наситени, ако не с присмеха на историческия оптимизъм, то поне с филибелийска ведрина и шегобийство.


◊ ДУМИ ЗА ХУДОЖНИКА

„Ярък и запомнящ се художник с характерен, инспириран от традицията в българското изкуство и култура стил. Неговата безкрайна поредица от характерни персонажи в приповдигнато настроение, илюстрира теми от градския фолклор. Действието има оптимистичен характер и внушава празничност. В безкрайното богатство от образи умело съжителстват ретро визията и съвременното послание.”

Красимир Линков,
изкуствовед, директор на ГХГ Пловдив

"Ангел Василев е един от истинските представители на българския дух, на онези ценности, които са заложени още от дедите ни и са ни пренесли до днешните времена. За съжаление те вече се срещат все по-рядко, а стават все по-необходими за всеки един от нас.

В тези картини човек се радва не само на един изключителен почерк, чисто човешки, но и на една магия, в която може би се крие тайната за нашия живец. Не чувствате ли как в леката носталгия се проявява едно чувство, че в палитрата от изключително добре композирани фигури и цветове човек трябва да намери и своето място или поне да потърси някакъв път, за да впише себе си. Много е странно, когато човек се мъчи да нарисува духът на нацията и да му измисли цвят. Струва ми се, това е причината, поради която Ачо е непреходен, защото той винаги ще търси и подрежда онези променящи се с времето цветове, които, в различните периоди или обществени строеве, винаги си остават български и винаги подчертават нашето настроение. Непреходността на неговото изкуство освен това може би е и в това, ако смея да гадая, че всеки от нас търси и намира мястото си в новия обществен ред само тогава, когато наистина има свой дух, свое кредо и дълбоко изразена национална идентичност."

Мая Вапцарова

 
◊ КРАТКИ БИОГРАФИЧНИ ДАННИ ЗА ХУДОЖНИКА

Художникът Ангел Василев е роден в Пловдив на 29.09.1947 г.

Реализирал е над 50 самостоятелни изложби в България и чужбина: София, Пловдив, Габрово, Варна, Солун – галерия „Орама”, Лос Анжелис – галерия „Корнерстон, Сан Бенедето дел Тронто, Италия и др.

Участва в общи изложби:
. Галерия „Росовски”, Лагуна бийч, САЩ, Калифорния
. Галерия „Бернард Фели” – Париж, Франция
. Арт Фестивал, Лас Вегас, Невада, САЩ
. Осака Триенале, Япония
. Международна арт изложба – Лос Анжелис, САЩ
. Международна арт изложба – Ню Йорк, САЩ
. Международен арт панаир – Токио, Япония
и др.

Негови творби са притежание на частни колекции в България, Франция, Германия, Норвегия, Великобритания, Канада, САЩ, Япония.

Срещите с творчеството на Ангел Василев са едни от забележителните събития в културния живот на града. Неговите емблематични пловдивски "картини в картините" са очаквани винаги с интерес и вълнение.


 




Автор: Ина Мирчева
25.10.2012 - 11:50
http://kulturni-novini.info/news.php?page=news_show&nid=15638&sid=2

Няма коментари:

Публикуване на коментар