понеделник, 14 ноември 2011 г.

Димитър Казаков-Нерон - Художникът чародеец


                      СПЕЦИАЛИЗИРАН МУЗЕЙ – ГРАД ТРЯВНА
              НАЦИОНАЛЕН ДАРИТЕЛСКИ ФОНД „13 ВЕКА БЪЛГАРИЯ”
                                          ОБЩИНА ПЛОВДИВ

                                                          И

                                  ГАЛЕРИЯ „ЖОРЖ ПАПАЗОВ”

                ви канят на експозицията „Художници – чародейци”

                 ДИМИТЪР КАЗАКОВ – НЕРОН и НИКОЛА КАЗАКОВ

„Казаков – това е един от онези художници-чародейци, каквито срещаме рядко, защото сам по себе си той е цялата българска земя.”
                                                                                         Жан-Мари Дро

Тази година НДФ „13 века България” става домакин на изложбата „Художници-чародейци”, съдействайки за представянето на 74 творби – рисунки, графики, дървени пластики и керамични пана, които са част от голямата експозиция на братя Казакови в Трявна. Изложбата беше открита от Юлия Нинова, директор на музея „Димитър Казаков – Нерон” на 09 септ. 2011 г. в Градска художествена галерия – Пловдив.



На 03 окт. 2011 изложбата „Художници-чародейци” ще бъде представена и в галерия „Жорж Папазов”. В продължение на една седмица в часовете от 12.00-13.00 ч. и 17.00-18.00 ч. ще бъде прожектиран и филмът на големия френски културолог Жан-Мари Дро „Чародеецът Нерон”. Това е жест на галерията не само към творчеството на Казаков, но и своеобразен подарък, посветен на „Деня на Независимостта” – 22 септември.

Още преди 4 години – през 2007 г. документалният филм за първи път беше представен в галерия „Жорж Папазов” от самия писател, сценарист и режисьор Жан-Мари Дро. 




Ето какво отбеляза тогава пресата по повод тази изложба:

Над двайсет непоказвани творби на Димитър Казаков Нерон - масла, рисунки, керамика, представя  пловдивската галерия "Жорж Папазов". Почитателите на неподражаемия художник ще видят и неизвестен за българската публика досега, документален филм за Нерон, чиято премиера е била по Антен-2 през 1980 г. в Париж. Лентата, която за пръв път ще бъде показана у нас, е на известния френски писател, критик, сценарист и режисьор Жан-Мари Дро и ще бъде представена лично от своя автор. Изкуствоведката проф. Аксиния Джурова, която е била консултантка на френския творец през 1979 г., ще присъства на българската премиера, която съвпада с откриването на изложбата от творби на Нерон в Пловдив.
Някои от творбите на Казаков са специално изпратени от Женева. Лентата Ваня Атанасова е получила лично от автора на филма в Париж, а у нас е направен превод на особено поетичния текст на сценария. Написан е с много чувство към Димитър Казаков, към творбите му и към България, свидетелства Атанасова.
Жан-Мари Дро идва в България след премиерата на книгата си "Островът" в Атина. В тома си френският критик е събрал всички световни художници чародейци, сред които и сънародникът ни Димитър Казаков Нерон. Той според автора на книгата е уникален, самобитен и изключителен артист, затова преди 28 години е дошъл в България, за да направи филм за него и творбите му.
"Той бе "художник-чародеец" според Жан-Мари Дро, който пресъздава и създава нова българска митология. Това бе един пасторален свят, изпълнен с романтизма на българската традиция и село, и свят в който той вкарваше "отдалечени епохи и кръстосани цивилизации." Понякога казваше: "в картините ми не ми достигат размерите. Искам да вкарам в тях мъдростта и формата на всички слънчеви системи и галактики, неизмерими и отдалечени".


През 1985 година Нерон и неговия приятел художника Нейчо Дойчев подреждат заедно  дарените картини в Славейковото училище в Трявна – построено със средства на тревнененски възрожденски  благодетел върху земя, дарена от тревненската църква и с труда на жителите на града. Братът на Нерон, Никола Казаков, също дарява свои картини и пластики. По този начин сега България притежава една неоценима по богатство колекция.


 На 03 окт. 2011 беше представена и книгата на Георги Шапкаров "Казаков - знаци на моето аз" - спомени, писма, стихове, есета, бележки.


Цитати от книгата:

НАЙ-СЪЩЕСТВЕНОТО Е СЪРЦЕТО

Човекът е от божествена материя. Но жалко, че той непрекъснато бяга от своята божественост. Ако ние бихме могли да създадем в себе си съзнание за собствения си ритъм, щяхме да бъдем на крачка от величественото и голямото. Щяхме да избегнем моралната и физическата старост.

В прелестите на девствената чистота божествено бихме творили собствения си живот, който сам по себе си щеше да е изкуство и вечна наслада.

Тези, които не създават мъдрости, дори и тайно в себе си, никога не биха станали извор на наслада чрез изкуството си. Не се надявайте на прочетеното толкова, колкото на роденото от вас, което е предизвикателство към нещо ново. Не се опирайте на колонната сянка като на стълб, на който да се обеси краткият ви живот. Потърсете в себе си предметите, които ви чакат да им вдъхнете живот. Това е само началото на творчеството. Най-същественото е сърцето, ако то липсва, отглеждайте овощни дръвчета.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Ина Мирчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар