събота, 20 октомври 2012 г.

Васил Стоев - "Пейзажи"

"Пейзажи". Васил Стоев в галерия "Жорж Папазов", Пловдив


Изложба живопис


"Пейзажи". Васил Стоев в галерия "Жорж Папазов", Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Жорж Папазов” представя

„Пейзаж” – изложба живопис на художника Васил Стоев

Откриване: 19 септември 2012 от 18.30 ч.
бул. „Шести септември” 152, Легис център


Галерия „Жорж Папазов” работи с художника Васил Стоев още от първите години на своето основаване. Представяла е неговото творчество не само в Пловдив и София, но и на световните изложения за изкуство в Дубай, Истанбул и в Анкара.

Експозицията, която ще открием на 19 септември 2012 в рамките на Есенния салон на изкуствата Пловдив 2012, ще бъде втора по ред в новооткритото галерийно пространство на „Жорж Папазов” в Легис център на бул. „Шести септември” 152, Пловдив.


◊ ОЩЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

28 платна, голямоформатни – 120 х 100, и камерни – 30 х 30, отразяват един различен Васил Стоев. В разговор художникът сподели, че цветните импресии са вдъхновени от неговото скорошно пътуване до Лондон, където гостува по покана на БОК по повод Олимпийските игри и откри своя изложба в българския културен център под наслов „Тържество на цветовете” – творби от различни периоди на неговото творчество: „Бях вдъхновен от Лондон. Прекрасен град, отрупан с цветя. Пътят ми минаваше през Хайд Парк и тогава реших, че изложбата ми в „Жорж Папазов” трябва да бъде само пейзаж.”

Познат с експресията на своите абстрактни пейзажи, с динамиката от цветове и линии, на тази изложба Васил Стоев забавя темпото: спокойни разливи от цветни полета, в чиято сърцевина се стаява един сякаш прикрит живописен свят. Решени монохромно, пейзажите ни препращат към съзерцателния свят на художника: „Това, което ме вдъхновява е музиката – най-вече класическа или джаз. Тогава четката сякаш сама се движи с ритъма на сърцето.”


◊ ДУМИ ЗА АВТОРА

„Зрителят тактилно усеща напрежението в контрастите на картината, той изживява след художника драмата на противопоставянето, която намира изход в трайна вътрешна конструкция. Именно това зарежда с енергията, вложена в създаването на картината. Картините на Васил Стоев не са „удобна мебел”, те са енергийни точки в интериора, насищащи атмосферата с болката и възторга на една чисто живописна драма.”

Проф. Иван Маразов

„Картините на Васил Стоев могат да се възприемат като огледало, в което ние да открием онази преливаща в краски картина на самите себе си, в която се лутат преобразяващите се обстоятелства на реалния живот. Това винаги е било първостепенна задача на истинското изкуство. Това не е декоративен елемент, а екзистенциално докосване на нашата вътрешна истина.”
Улрих Гансерт, изкуствовед

„Васил Стоев се разви не чрез рефлекса към художествения факт, а като логичен продукт на личния опит. Приказно-метафоричните сюжети, изградени с богато въображение, персонажите, застинали в ритуални пози, постепенно се стопиха в богатата му колористична гама, в чувствения му жест, сред изящно изваяни в единна тоналност живописни тонове.”
Красимир Линков,
директор на ГХГ - Пловдив


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Васил Стоев е роден на 07.08.1950 г. в гр. Първомай. Завършва приложна графика в Националната художествена академия. Участва в над 100 самостоятелни и колективни изложби в страната и по света. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Градските художествени галерии в София, Пловдив и Бургас, както и на галерии в Малта, Франция, Швейцария, Холандия, Германия, Италия, Гърция, Турция, Белгия, Португалия, САЩ и Япония, като и на редица частни колекционери.

Има участие и продадени картини на търг на “Сотбис” през 1989 г. Носител е на наградата „Пловдив” за 1999 г., Втора награда от международното биенале в Малта – 1997 г. и Почетна награда в Малта – 1998 г.

На 26 юли 2012, часове преди старта на 30-тите Летни олимпийски игри Васил Стоев откри своя изложба в галерия „София” към Българския културен институт в Лондон. Галерията е в сърцето на „South Kensington” („Южен Кенсингтън"), на метри от музея „V&A” (Виктория и Албърт музей).  Изложбата „Тържество на цветовете” беше посветена на старта на Игрите и открита лично от посланика ни Н. Пр. Константин Димитров. Генсекът на БОК Белчо Горанов награди Васил Стоев със златната значка на българския олимпийски комитет.

На откриването в Лондон, видимо развълнуван, художникът заяви: „Гордея се, че съм съгражданин на големите творци от пловдивската школа”.



Автор: Ина Мирчева
Източник: галерия "Жорж Папазов"

13.09.2012 - 16:23

Посетено: 317
http://kulturni-novini.info/news.php?page=news_show&nid=15373&sid=2

Няма коментари:

Публикуване на коментар