неделя, 21 ноември 2010 г.

Станимир Стоилов: "София-сега!"












Станимир Стоилов е български художник, роден на 5 юни 1960 г., дипломира се като майстор в Националната Художествена академия, специалност Илюстрация при проф. Скорчев, а по-късно работи и като негов асистент. От двадесет години твори и живее в Канада. Той има илюстрирани множество книги, сред които и наградената за илюстрации по поезията на Артур Рембо, негови илюстрации е публикувало списание Ticmkle Ace, (Канада) по Гогол "Къси разкази".


Но творческите му търсения са широки – през 1990 г. това е работата по Дизайн на характерите – анимационна продукция „Консервфилм”, номиринарана за Оскар през 1992 г. с режисьор Златин Радев, следват и множество самостоятелни изложби – масло, акварел, литографии в Швейцария, Германия, Канада, Ню Йорк, България. През 1999 г. работи по дизайна на декорите на продукцията "Триплетита от Белвил", режисьор Силван Шуме, номинирана за Оскар и получила награда в Кан. Има негови стенописи в Канада, а понастоящем работи и по голям 3D кинопроект.

С дълбочината и емоционалността, присъща на един добър илюстратор, Стоилов ни потапя в нашата София днес и се оказва, че тя е цветна, експресивна, в една картина се сливат много чувства и стилове. Спираш се, вглеждаш се – "Да, тази красота я има, има ги и суетливите улици, опасани с жици, има го и омайното есенно буйство на дърветата и тази изящна архитектура, която просто трябва да преоткрием, стига да вдигнем поглед в забързаното ежедневие".

За празника на София Фондация Комунитас представя  Станимир Стоилов и своя двугодишен проект "София – сега!". Двадесет живописни платна и удивителни рисунки са предали усещането на Станимир Стоилов за града ни днес – също така красив, но сякаш по-наситен, "многословен" и "многопластов", забързан, още по-ярко отразяващ кръстопътя, на който се намира столицата ни между Ориента и Европа...



информация: communitas foundation

Няма коментари:

Публикуване на коментар