понеделник, 23 юли 2012 г.

"Цветя за Георги Трифонов"


Изложба на Вежди Рашидов, Емил Стойчев, Захари Каменов, Мариана Каракостова и Светлин Русев в памет на художника и поета Георги Трифонов.

Откриване: 24 юли 2012 от 18.30 ч.
Новият салон на галерия „Жорж Папазов”, бул. „Шести септември” 152, Легис Център


 



Художникът и поетът Георги Трифонов ни напусна преди една година- на 04 юни 2011 г.

Преди повече от три години Георги Трифонов, Вежди Рашидов, Емил Стойчев, Захари Каменов и Мариана Каракостова решават всяка година в едно и също време да се събират в една галерия и да представят свои произведенията.  Тогава, по този повод, Георги Трифонов пише:
„Срещата –
карнавален кръстопът за гледни точки,
близки и различни
чрез личностно разбулване на загадки и
отражения от времето и от света.”

На 24 юли 2012, година след тази раздяла, отново се събират Вежди Рашидов, Захари Каменов, Мариана Каракостова и Светлин Русев със своите произведения – цветя в памет на отишлия си приятел Георги Трифонов.

-----------------------------------------------------------------------------

   Георги Трифонов е роден на 18 декември 1947 г. Работи в областта на живописта, декоративно-монументалните изкуства, на рисунката, графиката, илюстрацията. Прави множество самостоятелни и сборни изложби както в България, така и в чужбина. По негово предложение през 1993 г. е учреден Фондът за поддържане на изкуството към СБХ. Автор е на поетичното слово със седем стихосбирки и един сценарий. Носител е на множество престижни награди.





Емил Стойчев, ц-л Меки сърца, 1998 г.




Светлин Русев, Акварел 1



 Думи на Вежди Рашидов за Георги Трифонов:

„Георги беше живописец, график, правеше стенописи, пишеше поезия. Най-големият, най-добрият от нас. Раним и много деликатен човек, изключителен поет и един от най-добрите рисувачи. Той е даден от Бога.”





Вежди Рашидов, скулптура

В изложбата "Цветя за Георги Трифонов" Вежди Рашидов ще се представи с девет скулптури - от цикъла "Зодиак" и "Глави", Светлин Русев - с три акварела, Емил Стойчев - с картини от цикъла "Меки сърца" и Захари Каменов –  с живописните творби "Парижанка", "Есенни листа", "Цветя и конче" и др.

Георги Трифонов, Спомени в пътеводител на мечтател, поезия, изд. Жанет 45

На откриването ще се състои и премиерата на последната стихосбирка на Георги Трифонов „Спомени в пътеводител на мечтател”, изд. „Жанет 45”. Книгата ще бъде представена от Божана Апостолова, издател и поет.

Изложбата ще продължи до 15 август 2012 г.

---------------------------------------------------------------------------------------

В ателието на Емил Стойчев, 20 юли 2012, София



С Ваня Атанасова и Мариана Каракостова

 -------------------------------------------------------------------------

Ина Мирчева
23 юли 2012
11.00 ч.
Пловдив



Няма коментари:

Публикуване на коментар