понеделник, 18 юни 2012 г.

Енил Енчев: "16:9 - Redirum ad..."


Изложба живопис на арх. Енил Енчев


Изложба "16:9 - Redirum ad..." в галерия "Жорж Папазов"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Жорж Папазов” представя

„16:9 – Redirum ad…” - изложба живопис на арх. Енил Енчев

Откриване: 02 април 2012 от 18.00 ч.

„Всяка картина ограничава художника със своя формат. Избрах съотношението 16:9, защото обичам киното, обичам да снимам и да запомням чувството от местата, които съм харесал. А картината е чувството в материал”
, споделя арх. Енил Енчев.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Не само в киното и фотографията – Енил Енчев плува в изкуството като в свои води. Архитектура, музика, графичен дизайн, компютърни игри, а от 2010 година започва цикъл картини „16:9”, свързани с филми, места и спомени.

Впрочем, тази разнопосочност не е нито странна, нито необичайна. Както казва великата Заха Хадид в едно свое интервю: „Разбрах, че има връзка между математическата логика и идеята за концепт в архитектурата и абстракцията. Геометрията има огромна връзка с архитектурата и това е все по-отчетливо днес.”

Затова не са случайни абстрактните платна на Енил Енчев, в които има геометрия, но и силно изразен живописен усет. И двете – балансирани от високо чувство за мярка. Авторът се самоопределя като постсупрематист в желанието да върви по стъпките на една традиция, чието начало е поставено от Казимир Малевич в Русия през далечната 1915 г. Обяснимо е защо един от любимите му архитекти е Льо Корбюзие.

„Битката при Ангиари”, „Дефокусиране”, „Redirum ad…”, „Повече въздух”, „На Франк – за хубавата музика”, „Вечер, сутрин, между тях...”, „Повече от очакваното”, „Топка сладолед” са някои от заглавията на 17 картини с различни формати. Зад всяко заглавие се крие дълга история, а живописта отдава почит в равни дози както на тъмнината, така и на светлината. Светлото и тъмното не са в противоборство, а в любовна прегръдка – истинска наслада за възприятията.

„Който трупа знание, трупа печал” е всеизвестна крилата фраза, превърнала се в аксиома. Енил Енчев обаче, и хора като него, доказват точно обратното – че познанието е извор на живот, който опитва да се пребори с печалните последствия от невежеството, залагайки винаги на радостта от красотата, на свежестта от течащата вода, на движението.


◊ ЗА АВТОРА

Архитект Енил Енчев е роден в Пловдив на 2 април 1961. Първият учител по рисуване е неговият дядо Илия Маринов, художник и педагог, а после учи и при художниците Иван Поповски-Джовани и Борис Дочев.

Завършва архитектура във ВИАС през 1987 г. Като студент е един от съоснователите на група „Атлас” и до 1988 пише повечето от песните на групата.

В началото на 90-те създава марката „Енил и Теа дизайн” заедно с архитект Теа Трошанова и няколко години работи в областта на батика.

През 1992 с Иво Христов снимат първия пълнометражен документален филм-концерт за българския ъндърграунд – „Нова генерация и приятели – Live”.

Между 1999 и 2005 работи в областта на компютърните игри. Носител на няколко престижни международни награди в тази област.

Един от пионерите на триизмерното моделиране и проектиране.

През 2001 преработва пространството на мебелна къща „Сенза” за първото представяне в България на парфюмите „Kenzo”.

През 2005 оформя пространствено и мултимедийно партерния етаж на СГХГ за честване на “Forem Cnsulting”.

От 2008 започва да експериментира с акрилни бои върху платно.


• Afterparty

„16:9 – Redirum ad…” е първото завръщане на Енил Енчев като художник в родния град. Датата на това завръщане е и негова рождена дата: 2 април. По този повод празникът ще продължи и след отриването на изложбата - вече в култовия пловдивски клуб „Петното на Роршах”. А изненадата, която се пази в тайна, ще бъде само за присъстващите.

 



Автор: Ина Мирчева24.03.2012 - 16:29

Посетено: 320
http://kulturni-novini.info/news.php?page=news_show&nid=14400&sid=2

Няма коментари:

Публикуване на коментар