събота, 16 юли 2011 г.

Огнено преплитане


Съкровище от поезия, картини и пластики


Изложба "Огнено преплитане" в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО
Галерия „Жорж Папазов” представя
изложба
Христо Керин – графика
Пенка Никова – скулптура

Откриване: 01.06.2011 г. от 18.00 ч.
бул. "Христо Ботев" 92, Рилон център, Пловдив

◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА И АВТОРИТЕ
И двамата художници са свързани с много общи неща – родени в една и съща година, възпитаници на Художествена гимназия „Цанко Лавренов”, Пловдив, обичани и харесвани не само в артистичните среди, с множество изяви у нас и в чужбина, владеещи до съвършенство – Христо Керин – графиката, а Пенка Никова – скулптурата.
Пенка Никова се изявява не само в малката бронзова пластика, където женската интуиция я води в триизмерното отразяване на делничните герои – самотната плетачка, танцуващите влюбени, изящните силуети на красавиците и соловите изпълнения на пълничките оперетни певици, но и в монументалните скулптури, които говорят с мощния език на камъка или мрамора.
„Русалка”, „Самоизграждане”, „Дама”, „Рибарска история”, „Съседката” и „Пъзел”, „Хармония”, „Реката”... Малките бронзови фигури от ежедневието с драмите и възторзите, които ни напомнят за самите нас, странно контрастират с изсечените монументи, които носят тежината не само на гранита, но и на абстрактни понятия като Любов, Привързаност, Загадъчност, Страст... Когато при един разговор учудено възкликнах: „Как ги правиш тези скулптури!”, Пенка ми отговори: „Ами с длето, а където се налага и с ъглошлайфа”.
Пенка Никова е един от почти ежегодните участници в Биеналето на хумора и сатирата в Габрово заради ненатрапчиво ироничните препратки в нейните творби. Участвала е в такива престижни изложби като „Съвременно българско изкуство” – Дъблин, „Диалог” – Европалия – България – Белгия, „Жени-скулптори” в посолството на САЩ, София, скулптурни пленери и симпозиуми в Белгия, Холандия и Англия, Франция и Финландия, награждавана в Есенния салон – Скулптура в Бресюр.
Иначе живее и работи в София. Но е родом от Пловдив.

Христо Керин
е изцяло отдаден на една от най-трудните техники в изобразителното изкуство – сухата игла, която изисква не само съвършен рисунък, но и въображение, и добри познания в области, близки до изкуството. Сюжети за своите творби авторът черпи от историята и митологията: „Огнено преплитане”, „Кестени от есенен вятър”, „Граалът”, „Самсон и Далила”, „Афродита”, „Музата от моята библиотека”, „Жена и книга”, „Тил Ойленшпигел”, „Дон Кихот”... Неговите алегорични послания винаги включват и текст от литературни творби – например серията графики по сонетите на Шекспир. Христо Керин е един от майсторите на екслибриса в България.
През 2006 г. заедно с поетесата Здравка Владова-Момчева след спечелване на конкурса „Танц с думите” на канадското издателство "Палабрас прес", отпечатват в Канада в бутиков тираж билингвата „Тракийско съкровище” с 12 стихотворения на български и 12 на английски, и с 12 илюстрации към поетичните творби. И тук графиките включват строфи от поезията. Ето какво казва в предговора на книгата поетесата и учителка Здравка Момчева, която живее в Англия: „Аз посветих успеха си на България в първото издание на книгата в Канада. Страната на моя талантлив и изстрадал народ, нейният мощен културен заряд и единомислието ни с изключителния художник доцент Христо Керин сътвориха в поезия и рисунък едно послание за предци и потомци. Неговата главна идея е, че най-ценното във всяка култура е духовността, преродена в светогледа на следващите поколения.” Една книга – наистина „съкровище от поезия и картини”.
Христо Керин, който също е пловдивчанин, живее във Велико Търново и е преподавател – доцент по графика във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

За първи път двамата автори направиха съвместно изложба в галерия „Жорж Папазов” през 2006 г. в рамките на Нощ на музеите и галериите, Пловдив. Пет години по-късно повтаряме двойното участие с още по-завладяващи графики и скулптури.


Автор: Ина Мирчева26.05.2011 - 10:12

Посетено: 219
http://kulturni-novini.info/news.php?page=news_show&nid=12553&sid=2

Няма коментари:

Публикуване на коментар